Urineonderzoek wordt regelmatig gebruikt als aanvullende onderzoek om een diagnose rond te krijgen. Wij kunnen de volgende zaken in de praktijk voor uw huisdier onderzoeken.

Soortelijke gewicht
De waarde van het S.G. (soortelijk gewicht) vertelt iets over de mate waarin uw huisdier urine kan concentreren. De nieren spelen een belangrijke rol in het concentreren van de urine. Om deze reden kan het S.G. o.a. een indicatie geven over het functioneren van de nieren.

Chemische samenstelling
Deze test meet o.a. de aanwezigheid van bloed en eiwitten in de urine. Daarnaast meet het o.a. de pH waarde en het glucosegehalte van de urine. Deze waarden samen kunnen belangrijke aanwijzingen geven bij het vaststellen van bijvoorbeeld een blaasontsteking, vermindering van de nierfunctie en/of diabetes.

Urinepreparaat
Door een microscopisch preparaat te maken van het bezinksel uit de urine krijgen we een beeld welke cellen en/of stoffen zich in de urine bevinden. Zo kunnen in een dergelijk preparaat mogelijk bloed- en/of ontstekingcellen aangetroffen worden. Daarnaast geeft een urinepreparaat ons de mogelijkheid de urine te onderzoeken op de aanwezigheid van blaasgruis. Bij blaasgruis kunt u denken aan b.v. struviet kristallen. Blaasgruis (kristallen) kunnen ontstaan in de urine door een combinatie van voeding, urine volume en de pH waarde. Blaasgruis kan diversen problemen veroorzaken bijvoorbeeld een blaasontsteking of verstopping van de blaasbuis. Maar blaasgruis (kristallen) kan ook een aanwijzing zijn voor blaasstenen.

Wilt u de urine van uw dier langs brengen voor onderzoek? Dit kan alleen op de hoofdpraktijk aan de Vreding. Houdt u er rekening mee dat de urine zo vers mogelijk moet zijn voor een betrouwbare uitslag. Kunt u de urine niet direct langs brengen dan mag u de urine tot 8 uur lang in de koelkast bewaren.

 

DSC_0014[1]