Algemeen onderzoek van de ontlasting
Door naar de uiterlijke kenmerken van de ontlasting te kijken kunnen we al veel informatie verkrijgen. We kijken dan naar:

Hoeveelheid en frequentie
– Kleur
– Consistentie en vorm
– Geur
– Vreemde bestanddelen

Microscopisch onderzoek
Met behulp van microscopisch onderzoek kunnen we onderzoeken of de hond , kat, konijn of vogel last heeft van maag-darmparasieten. Ook al leven onze huisdieren in de meest hygiënische omstandigheden, ze kunnen dan toch last hebben van maag-darmparasieten.
Dieren kunnen ernstig ziek worden met als klachten; ernstige diarree met slijm of bloed, braken of een slechte conditie.
Meestal is een microscopisch onderzoek van de ontlasting dan nodig om de aanwezigheid van darmparasieten vast te stellen.

We kunnen in onze praktijk verschillende ontlasting onderzoeken doen.

– Op wormeieren en coccidiose met microscopisch onderzoek (van 1 dag ontlasting)
– Op giardia met een sneltest (van 3 dagen ontlasting)
– Wormen

Soms kan de dierenarts ook zo vaststellen of een dier is besmet met wormen, omdat ze dan met het blote oog te zien zijn. Bijvoorbeeld lintwormen, er hangen dan kleine witte “rijstkorrels” aan de haren rond de anus, of bij pups die spoelwormen uitbraken.
Jonge dieren worden tijdens de dracht door het moederdier besmet met wormen.

De belangrijkste wormen die we bij de hond en kat aantreffen zijn spoel- en lintwormen.
Het is belangrijk om uw dier goed te beschermen tegen wormen, het advies is om 2-4 keer per jaar te ontwormen, maar vraag gerust aan de assistente om een goed ontwormingsschema voor uw huisdier.

Lees hier meer over Giardia

Lees hier meer over Coccidiose