Allergietest

Als uw hond last heeft van jeuk en/of huidontstekingen kan er sprake zijn van een allergie.
Twee belangrijke groepen allergieën zijn de voedselallergie en de atopie.

-Voedselallergie: Deze vorm van allergie kan worden vastgesteld met een dieet van hypo-allergene voeding met gehydrolyseerde eiwitten. Wij gebruiken daar de Anallergenic van Royal Canin voor omdat we daar goede ervaringen mee hebben. Het is alleen bij dierenartsen verkrijgbaar en honden krijgen er geen allergische reactie op. Mocht de hond een voedselallergie hebben dan zal dat na uiterlijk 8 weken te zien zijn. De jeukklachten zullen minder worden door het geven van de voeding en uiteindelijk verdwijnen. De hond mag/ moet deze voeding daarna zijn leven lang gebruiken. U kunt eventueel ook daarbij per week een ingrediënt toevoegen aan de voeding om te kijken op welk ingrediënt de hond reageert. Als duidelijk is welk ingrediënt dat is dan kunt u een voeding uitzoeken waar dat niet in zit.

-Atopie: Dit is een erfelijke vorm van overgevoeligheid en de meest voorkomende vorm. De hond reageert op kleine hoeveelheden van bijvoorbeeld stuifmeel, bloeiende gewassen, huidschilfers van dieren, schimmels of voor diverse huisstof- en voedermijten. Dit uit zich meestal met huidontstekingen en jeuk .
Een atopie wordt vastgesteld met een bloedtest en huidtest. Beide testen zijn nodig voor een compleet beeld. Allereerst wordt er bloed afgenomen. Het bloed zal opgestuurd worden naar een speciaal laboratorium. Daarnaast doen we een huidtest. De hond wordt op z’n zij kaalgeschoren (20x10cm). Er worden dan 22 verschillende stoffen in de huid geïnjecteerd. Na 20 minuten wachten wordt er gekeken op welke stof de huid heeft gereageerd.

Er wordt op de volgende stoffen getest:
-Graspollen (handjesgras, kropaar, reukgras, timotheegras, echte witbol)
-Boompollen 1 (berk, els, hazelaar)
-Boompollen 2 (eik, beuk, lep)
-Kruidenpollen (bijvoet, brandnetel, paardenbloem, smalle weegbree)
-Kruidenpollen 2 (guldenroede, melganzevoet, schapezuring)
-Copramijt
-Farinamijt
-Hooimijt
-Huisstofmijt
-Meelmijt
-Kattenepitheel
-Schimmelmengsel (alternaria alternata, aspergillus fumigatus, cladosporium herbarum)
-Vlo
-Epitheelmengsel 1 (cavia, hond, kat, hamster, konijn)
-Epitheelmengsel 2 (eend, gans, kip)
-Wilde kastanje
-Mug
-Papegaaienveren
-Huisvlieg
-Plataan

Het doel van deze test is om zo te weten te komen welke allergie de hond heeft en welke behandeling het beste bij de hond past.
Bij een atopie zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden:
-prednisolon (medicatie)
-atopica (medicatie)
-hypo sensibiliseren:  Als duidelijk is voor welke stof de hond allergisch is bestaat er een mogelijkheid om de hond minder gevoelig of ongevoelig voor deze stof te maken. Dit gebeurt met injecties. Voor elke patiënt wordt er een speciaal ontwikkelde injectievloeistof bereid met daarin de stof(fen) waar de hond allergisch voor is. Op deze manier wordt er geprobeerd het afweer apparaat van de hond minder gevoelig te maken voor de stoffen waar hij allergisch voor is. We noemen dit proces hyposensibilisatie.

Foto’s
– van bloedprikken
– van huidtest